Despre diverse tratamente laser

22.11.2022

PRK corectează eroarea de refracție prin eliminarea sau reducerea dependenței de ochelari sau lentile de contact. În acest tip de intervenție chirurgicală nu se face nicio incizie pe cornee, prin urmare structura corneei nu este compromisă sau slăbită. Întreaga procedură durează aproximativ 10 minute.

Imediat după intervenția chirurgicală se aplică o lentilă de contact terapeutică pe ochiul tratat timp de câteva zile care, împreună cu aplicarea de picături pentru ochi timp de aproximativ 2 săptămâni, protejează corneea de agresiunile fizice (praf), atmosferice (frig, vânt) și agenți patogeni (diverse microorganisme), facilitând procesul de vindecare (reepitelizare).

După procedură și în următoarele două sau trei zile, este normal ca pacientul să experimenteze disconfort în ochiul tratat. Pentru a remedia orice durere, pot fi folosite analgezice generice și lubrifianți pentru ochi sub formă de picături pentru ochi în doză unică, fără conservanți.

Chirurgia ochiului cu laser excimeri

Cu tehnica PRK

Keratectomia fotorefractivă (PRK) este o procedură chirurgicală ambulatorie efectuată de medicii oftalmologi, pentru eliminarea sau reducerea defectelor de refracție precum miopia, hipermetropia și astigmatismul.

PRK folosește un laser excimer capabil să remodeleze permanent curbura corneei, astfel încât să poată focaliza corect imaginile pe retină. Operația se efectuează în regim ambulatoriu și durează câteva minute. Pentru pacienții în cadrul anumitor parametri, PRK are un grad foarte mare de succes și o marjă de siguranță foarte mare. Înainte de intervenția chirurgicală este esențial să se efectueze un examen oftalmologic foarte amănunțit, pentru a se evalua eligibilitatea pacientului pentru acest tip de intervenție.

PRK poate fi făcută și după operația de cataractă pentru a regla focalizarea. Acest lucru este uneori necesar atunci când sunt implantate lentile intraoculare multifocale (IOL). PRK este extrem de utilă atunci când există o diferență de refracție între cei doi ochi (anizotropie), de exemplu în urma unei intervenții chirurgicale pentru dezlipirea retinei.


Intervenția se realizează cu câteva picături oftalmice anestezice. Tratamentul cu laserul excimer este precedat de îndepărtarea epiteliului cornean de suprafață, iar laserul este focalizat pe suprafața corneei. La sfârșitul ședinței se aplică o lentilă de contact terapeutică timp de 5-7 zile. Operația durează câteva minute și este absolut nedureroasă. Tulburările postoperatorii pot dura 2-3 zile și sunt extrem de variabile și subiective. Recuperarea vederii este imediată din momentul în care părăsiți sala de operație. Autonomia (conducerea și lucrul) se realizează în aproximativ două săptămâni, în timp ce recuperarea completă se realizează în medie după 1-2 luni.

Nu toate defectele de vedere își pot găsi soluția prin chirurgia refractivă, și nu toate persoanele sunt potrivite pentru aceasta.   Un consult  preoperator cu chirurgul este de o importanță fundamentală, care, pe baza experienței sale, va putea cuantifica raportul risc/beneficiu corect pentru fiecare situație

Cu tehnica PRK Personalizată

Tehnica PRK personalizată se bazează pe principiul conform căruia corneea fiecărui pacient are propria sa formă. Tratamentul cu laser trebuie, așadar, personalizat pe baza formei corneei, recoltat cu un instrument numit tomograf cornean.

Pe lângă defectele de refracție normale (miopie, hipermetropie și astigmatism), tratamentele personalizate corectează asimetriile și neregularitățile corneei. Instrumentul care detectează aceste anomalii și ghidează laserul în corecție se numește aberometru. Tratamentele personalizate sunt indicate în special în tratamentele de după chirurgie refractivă sau transplant de cornee, în rezultatul rănilor sau infecțiilor corneene și în cazuri foarte speciale de keratoconus (după reticulare corneană).

Înainte de intervenție, specialistul este responsabil cu realizarea unei hărți pahimetrice computerizate, care este de o importanță fundamentală pentru stabilirea adecvării intervenției. Mai mult, se vor evalua stabilitatea refracției, diametrul pupilei și absența patologiilor oculare sau sistemice concomitente.


Femtolasik

Este o tehnică laser inovatoare, precisă, rapidă, sigură și nedureroasă. Prin utilizarea a două tipuri de lasere ( cu excimeri și femtosecunde) și a unei proceduri computerizate, se poate obține un rezultat excepțional, fără utilizarea bisturiului.

Tăierea cu laser permite chirurgului să acceseze corneea și să corecteze rapid și permanent defectele vizuale. Operația se desfășoară într-un mod neinvaziv.

Tehnica femtolasik vă permite să vă recuperați vederea în câteva ore. Chiar și în prezența unor defecte vizuale importante, această metodă este utila. Utilizarea ei previne, de fapt, reacțiile temporare și inflamația ochiului.