Ce este hipermetropia?

21.11.2022

Simptome

Cele mai frecvente simptome ale hipermetropiei sunt:

• Cefalee

• Ochi obosiți

• Ochi roșii

• Vedere încețoșată de aproape

Ca și în cazul altor vicii de refracție, este important să mergeți la controale regulate la medicul oftalmolog . Este bine sa faceti un control oftalmologic anual, mai ales in copilarie si peste varsta de 40 de ani, datorita schimbarilor fiziologice normale care apar odata cu varsta.

Opțiuni de tratament

• Ochelari sau/și lentile de contact. 

Acesta este cel mai simplu mod de a corecta hipermetropia.

• Chirurgia cu tehnica LASIK. 

Aceasta este cea mai frecvent utilizată în procedurile de hipermetropie. Tehnica LASIK modifică puterea corneei într-un mod în care vederea încețoșată este corectată. Astfel, lumina care se deplasează prin cornee poate să atingă în mod corespunzător retina situată în partea din spate a ochiului. Vederea clară este posibilă din nou fără ochelari sau lentile de contact. Procedurile chirurgicale care vizează îmbunătățirea puterii de focalizare a ochiului se numesc intervenții chirurgicale de refracție.

Ochiul emetropic (ochi cu vedere naturală clară) este capabil să focalizeze corect imaginile în retină. Atunci când ochiul nu este capabil să focalizeze imaginile pe retină vorbim despre vicii de refracție, inclusiv hipermetropie.

 În hipermetropie (vedere lungă), ochiul este mai scurt decât un ochi emetropic, iar imaginile se formează în spatele retinei prin nervul optic la centrele vederii din creier. Prin urmare imaginile obiectelor apropiate sunt focalizate în spatele retinei provocând neclaritate. Oamenii cu hipermetropie au probleme de vedere atat de la distanta cat si de aproape.

În timpul copilăriei și până la vârsta de 40-50 de ani, cristalinul (lentila naturală a ochiului) poate compensa acest defect și poate focaliza imaginile din retină. Odată cu vârsta, cristalinul își pierde capacitatea de concentrare și nevoia de ochelari crește. Acest lucru este cunoscut sub numele de prezbiopie sau ochi obosiți. Factorii genetici joacă un rol foarte important. Dacă unul sau ambii părinți au hipermetropie, atunci există un risc crescut ca și copiii să aibă această problemă oftalmologică.