Ce este conjuctivita?

22.11.2022

Diagnostic

Conjunctivita este diagnosticata în timpul unei examinari oculare.

În cazul unei forme bacteriene infecțioase , se efectuează un tampon conjunctival pentru a fi supus la teste microbiologice și la o antibiogramă pentru a verifica dacă bacteriile prezintă rezistență la antibiotice și astfel să se aleagă cea mai potrivită terapie pentru cazul individual.

În cazul în care cauzele sunt legate de factori alergici , medicul oftalmolog va lucra în colaborare cu medicul alergolog , precum și în cazul în care există probleme respiratorii legate de inflamația conjunctivei, acesta va apela la sfatul unui medic otorinolaringolog .

Tratament

Conjunctivita poate fi tratată cu picături pentru ochi cortizon sau cu activitate antibiotică , antihistaminica , antivirală și antifungică .

În unele cazuri, pot fi prescrise antibiotice , antihistaminice sau antivirale pe cale orală .

În cazul în care inflamația apare într -o formă alergică cronică , se organizează tratamente desensibilizante care vizează stabilizarea membranei mastocitare. 

Ce este conjuctivita?

Conjunctivita este o boală care afectează ochii, în special prin inflamația care afectează conjunctiva( membrana subtire, transparenta care inveleste la suprafata globul ocular si fata posterioara a pleoapelor).

Se poate prezenta sub formă cronică sau acută, când persistă cel puțin 4 săptămâni.

Cauze

Cauzele conjunctivitei pot fi multe:

  • germeni (virusuri, bacterii, ciuperci sau protozoare);

(e.g. Staphylococcus, Hemophillus, Streptococcus, Chlamydia sau gonoree -ultimii 2 agenti patogeni sunt intalniti mai ales in cazul sugarilor contaminati de catre mama la nasterea naturala).

  • molecule capabile să declanșeze alergii (polenul, penele, anumite alimente, iritantii chimici, cosmeticele si anumite medicamente);
  • factori toxici externi sau interni organismului;
  • alterari ale procesului de lacrimare .

Simptome

  • înroșirea ochiului
  • senzatia de arsura( usturime) a ochilor
  • senzatie de nisip in ochi
  • lăcrimare crescută
  • secreții sau fotofobie

In cazul formei cronice apar pe o perioada mai mare de 4 saptamani si pot implica si corneea sub forma de cheratita punctata superficiala .

Forma virală poate fi asociată în schimb cu reacții foliculare la nivelul conjunctivei sau, în multe cazuri, cu inflamarea ganglionilor limfatici preauriculari și submandibulari.

In cazul conjuctivitei bacteriene, apar secretii purulente, în timp ce conjuctivita alergica e asociata cu prurit, secreții apoase și umflarea pleoapei .