Ce este cataracta?

09.11.2022

Notiune

Cataracta este o afecțiune oftalmologică ce constă în opacifierea cristalinului sau a capsulei lui, având ca rezultat scăderea progresivă a vederii. Cristalinul este o lentilă indispensabilă pentru focalizarea imaginilor pe retina situată în spatele părții colorate a ochiului, irisul.

Cauze

Este o problemă asociată de obicei cu îmbătrânirea, dar care poate fi cauzată și la o vârstă fragedă și care poate fi rezolvată prin intervenție chirurgicală.

Cataracta juvenilă are origine congenitală sau poate fi cauzată de medicamente, traumatisme, boli oculare sau sistemice. În general, opacifierea este cauzată de agregarea și oxidarea proteinelor cristalinului, proces cunoscut și răspândit în întregul organism, care progresează odată cu îmbătrânirea.

90% dintre persoanele cu vârsta peste 75 de ani suferă de cataractă. 

Alte cauze posibile sunt: ​​expunerea prelungita la razele ultraviolete, diabetul si fumatul. 

Simptomatologie

Principalul simptom este tulburarea progresivă, uneori cu strălucire în lumina frontală, dublarea imaginilor și, uneori, o îmbunătățire inițială curioasă a vederii.

Tratament

Singurul tratament disponibil în prezent este intervenția chirurgicală. Operația, se face sub anestezie locală, nedureroasă, efectuată cu microscop operator, de scurtă durată și constă în îndepărtarea părții opace a cristalinului și în implantarea unei lentile de înlocuire din material plastic (cristalin artificial).