Ce este ambliopia?
Simptome
Semnele și simptomele ambliopiei sau ale ochiului leneș sunt foarte rar raportate de pacient, deoarece sunt adesea prea mici pentru a raporta o vedere mai mică la un ochi decât celălalt. Din acest motiv, se recomandă efectuarea unui prim examen oftalmologic pentru copil, chiar și în absența simptomelor, în decurs de 3-4 ani. În prezent există tendința de a anticipa în continuare prima vizită, astfel încât aceasta să aibă loc în primul an de viață. La această vârstă își dezvoltă capacitatea de a vedea cu ambii ochi, motiv pentru care este important să se efectueze o evaluare oftalmologică și ortoptică pentru a detecta din timp anomalii ale sistemului vizual.
Cu toate acestea, parintii ar trebui sa fie atenti la urmatoare semne:
- Ochii nu se misca in aceeasi directie
- Ochii nu fixeaza acelasi punct
- Dificultati de orientare in spatiu
Diagnostic
Toti copiii ar trebui sa faca un control oftalmologic pana la 3 ani.
Se evaluează orice defecte de refracție (miopie/hipermetropie/astigmatism) și/sau prezența ambliopiei. Identificarea timpurie a afecțiunii permite începerea imediată a terapiei pentru a restabili o vedere perfectă.
Tratament
În cazul in care exista erori de refractie, se corecteaza cu ochelari.
Dupa aceea pacientul va acoperi ochiul normal cu un ocluzor, pentru a stimula celalalt ochi sa lucreze mai mult.
Este importanta detectarea precoce a bolii.
Ce este ambliopia?
Ambliopia, sau ochiul leneș se caracterizează printr-o reducere mai mult sau mai puțin marcată a capacității vizuale a unui ochi sau, mai rar, a ambilor. Creierul favorizează ochiul mai puternic, în timp ce starea ochiului cu ambliopie se agravează, în timp.
Ochiul leneș , sau ambliopia , poate fi determinată de patologii oculare care, în timpul dezvoltării aparatului vizual în copilărie (0-6 ani), împiedică stimulul luminos să ajungă în retină (de exemplu cataracta la copii, foarte adesea congenitală). În majoritatea cazurilor apare la ochi care sunt perfect sanatosi din punct de vedere anatomic. La acești ochi, stimularea senzorială corectă a aparatului vizual este afectată, foarte adesea din cauza defectelor de refracție necorectate.
Cauze
Cele mai frecvente cauze ale ambliopiei sunt:
- Strabismul, adică o aliniere anormală a ochilor, cauzată de un defect al mecanismelor neuro-musculare care controlează mișcările acestora
- Erorile de refractie
- Istoricul familial
- Nastere prematura
De asemenea, ambliopia mai poate aparea pe fondul unor probleme organice ale ochiului, precum cataracta congenitala, glaucomul congenital, leziunile corneene, etc.